İlk robotu yapan adam

Cizre'li Abdülaziz İbni Rezzaz El-Cezeri, çağının asırlarca ötesine geçmiş Müslüman bir mühendis.

1136 yılında doğdu, Artuk Beyliği Medreselerinde öğrenim gördü. O zamanlarda medrese, şu an üniversite anlamına geliyor. 

1183 yılında başlayıp 25 yıl süren Makine Yapımında Yararlı Bilgiler ve Uygulamalar isimli kitabın üç nüshası kütüphanelerimizde 800 yıl durdu. Ancak faydalanamadık. 

Batı literatüründe M.Ö. 300 yıllarında Yunan matematikçi Archytas tarafından buharla çalışan bir güvercin yapılmış olduğu belirtilse de dünyanın ilk mekanik robotlarını yapan ve bunu yazılı kayıtlara geçiren mühendis El-Cezeri'dir. "Sibernetik". ve "Mekatronik" biliminin öncüsüdür. 

Bir projesinde El-Cezeri, büyük miktarlarda suyu yukarı taşımak amacıyla beş düzenek tasarlamıştı. Bu düzeneklerden üçü hayvan gücüyle çalışırken ikisi kendi kendine çalışıyordu, yani otomatikti. Aşağıdaki video oynatma listesinde bu tasarımlardan biri bulunmakta.

El-Cezeri bu çalışmaları sırasında krank milini ilk kez kullanmıştı. Dönme hareketini doğrusal harekete dönüştüren krank mili, tarihteki en önemli keşiflerden biri olarak kabul ediliyor. Günümüzde otomobillerden lokomotiflere pek çok alanda kullanılıyor.


Bazı meşhur icatları:



Aşağıdaki oynatma listesiyle, El-Cezeri'nin eserlerini daha yakından tanıyabilirsiniz:



Bu içerik ©İşlem Atölyesi tarafından üretilmiştir.
Sonraki yazı Önceki yazı
Henüz yorum yapılmamış
Yorum ekle!
Yorum url
başa