Kesir laboratuvarı


Kesirler hiç şüphesiz Matematiğin en belalı konularındandır. Her sene en az bir öğrencinin şu sorusu ile karşılaşmışımdır: "Bu kesirleri kim buldu?"

Kesirli sayıların icadı 1. Yüzyıl'da Çin medeniyetine kadar uzanıyor. 

Kesirli sayılar, Çin üzerinden Orta Doğu uygarlıklarına ve nihayetinde Avrupa'ya kadar ulaşmıştır. Ancak bugün bildiğimiz ve kullandığımız anlamda basamaklı, kesirli ondalık sayıların tarihi ise günümüze ve coğrafyamıza çok daha yakın. 

İlk olarak 10. yüzyılda Arap matematikçi El Uklidisi tarafından kullanılan kesirli sayılar, sonrasında 1350 yılında Yahudi matematikçi Immanuel Bonfils ve Avrupalı meslektaşı Simon Stevin aracılığıyla yaygın hale getirilmiştir. Günümüzdeki "a bölü b" şeklindeki yazım tipini matematik camiasına katan "El Uklidisi" olmuştur.

Kesirler konusunu daha iyi anlamak için onu modelleyerek çalışmak, mantığını anlamak gerekir. En güzel öğrenme yöntemi ise deney yapmak! Bu deneylerde elma, armut, pasta, pizza kullanmak elbette en güzeli. Ancak benim burada kullanımınıza sunacağım şey, PHET akademinin tasarladığı kesir laboratuvarları. Böylelikle derslerde kesirler konusunu işlerken daha somut çalışmalar yapabilirsiniz.


Kesir
Çubukları

Kesir
Çeşitleri

Kesir
Eşleştir

Denk
Kesirler



Bu içerik ©İşlem Atölyesi tarafından üretilmiştir.
Sonraki yazı Önceki yazı
Henüz yorum yapılmamış
Yorum ekle!
Yorum url
başa