Erzurumlu bir alim

 

Bu yazımızda unutulmaya yüz tutmuş, ama yaşadığı döneme damgasını vurmuş bir şahıstan bahsedelim size. 

Erzurumlu İbrahim Hakkı Efendi(ks)...

40’a yakın kitabı bulunan tasavvuf, matematik, astronomi, doğa bilimleri, mimari, sosyoloji, psikoloji ve birçok alanda büyük çalışmalar yapmış mutasavvıf ve alimdir.

En çok bilinen kitapları “Divan” ve “Marifetname”dir. Marifetname isimli eseri, 1200 sayfa olup içerisinde matematikten astronomiye, yaratılıştan tıp ilmine kadar birçok alanda derin bilgiler vermektedir.

İbrahim Hakkı hazretleri aynı zamanda astronom, mühendis ve mimar kimliği ile karşımıza çıkmaktadır. Bu üç alanın sentezlenmesi ile Siirt - Tillo’da hocası (mürşidi) İsmail Fakirullah (ks) için  bizzat kendi imzası olan türbeyi yaptırmıştır. Hocasına duyduğu büyük saygı ve hürmet üzerine yaptırdığı eserine, hocasının ayak ucuna gömülmeyi vasiyet etmiş, öyle de olmuştur.

Tarihte ikinci bir örneğine rastlanılmayan bu mimari yapıda; 21 Mart ve 23 Eylül günlerindeki ilk güneş huzmesi, 4 km. mesafedeki kale penceresinden geçerek türbenin kulesine gelmekte, oradan da hocasının sandukasının baş ucunu, yansıyarak aydınlatmaktadır.

Yılda sadece iki kere yaşanan bu hadisenin hesaplamalarının ve gözlemlerinin nasıl yapıldığı hala merak konusudur.

1960’larda, restorasyonda hasar gören sistem, bugünkü bilim insanlarınca 50 yıla yakın çabayla, ancak 2011 yılında tekrar kurulabilmiştir.

İbrahim Hakkı Hazretleri’nin asırlara damgasını vuran tevekküle dair şiiri “Tefvîznâme”den bir alıntıyla bitirelim. 

 

Hak şerleri hayr eyler

Zan etme ki gayr eyler

Ârif ânı seyr eyler

Mevlâ görelim neyler?

Neylerse güzel eyler!



Bu içerik ©İşlem Atölyesi tarafından üretilmiştir.
Sonraki yazı
Henüz yorum yapılmamış
Yorum ekle!
Yorum url
başa