LGS'ye nasıl çalışmalı?


LGS'de başarılı olmak, akademik başarısı yüksek bir liseye gitmek hayalini taşıyan genç arkadaşım, bu yazı senin için!

LGS öğrencilerin zorlandığı bir sınav.

Yeni nesil matematik sorularını, önceki sınav sistemiyle liseye gitmiş abilerinize ablalarınıza gösterdiğim zaman aldığım tepkiler aynı. Gerçeği kabul etmek gerekiyor, üniversite sınavına giren öğrencilerin dahi pek çoğunun yapmakta zorlanacağı bir sınava gireceksin.

Peki gerçekten LGS zor mu?

Esasında bu sorunun cevabını biliyorsun.

Mesele bilinçli çalışmak!

LGS'de özellikle matematik dersi kör düğüm noktasını oluşturuyor.

Branşım gereği ben de bu yazıda size matematik dersi odaklı konuşacağım.


Öncelikle LGS sürecinden önce neler yapılmalı, bunu konuşalım:


  • Her şeyden önce 8. sınıfa geçmiş bir öğrencinin, 5,6 ve 7. sınıfın önemli konularını tam olarak kavramış olması gerekiyor. 

    Özellikle işlem hızınız belli bir seviyeye gelmeli. Bölünebilme kuralları, çarpanlar katlar, kesirler, ondalık sayılar, yüzdeler, oran orantı, çokgenler, üçgenler, cebirsel ifadeler, denklemler konularını iyi anlamış olarak LGS sürecine başlamalısınız. Bu nedenle öncelikle yapılması gereken bu konuları tekrar edip, eksik kalanları iyi öğrenmek. Bu nedenle eğer bu adımda takıldıysanız, gelin 7. sınıfı 8. sınıfa bağlayan yaz güzel bir konu tekrarı yapın. Eğer bu konuda bir sıkıntınız yoksa avantaj sizden yana, hemen 8. sınıf konularına başlayabilirsiniz.



  • Verimli çalışmak için gereken tüm önlemleri alın. 

    Bu mesele başlı başına bir konu. Verimli çalışmak  boşa kürek çekmemek için, gösterilen her çabanın neticesini almak için dikkat edilmesi gereken bir mesele. Bu konu ile ilgili  olarak "Verimli çalışmak" (yakında...) adlı yazımızı okuyun derim.



Şimdi LGS hazırlık sürecinde nelere dikkat edeceğiz bunu konuşalım:



  • Hedeflerinizi seviyenize göre, gerçekçi ve doğru belirleyin. 

    LGS matematikte 20 sorunun hepsi zor değil. Sınavda genel olarak 8 soru kolay, 4 soru orta, 8 soru zor. Yani ortalama bir seviyeniz ve iyi bir motivasyonunuz varsa 10 net garanti diyebiliriz. 8 soru inanın kolay. Mühim olan onları seçip bulmak. Bazen ilk sorularda, bazen sonlarda yer alıyor. Ama o kitapçıkta bir yerde o 8 kolay ve 4 orta seviye soru saklı. 8 zor sorunun ise çok zor diyebileceğimiz 4 tane var. Yani 4'ü yine ortalama bir öğrencinin gücünün yeteceği şekilde. Zor soruları zor yapan şey, genelde o soruların deneme yanılma sorusu olması, yani sabır isteyen soru olması. Esasında abartılacak bir şey yok. Hem şöyle düşünün, siz 8. sınıfsınız yahu, ne kadar abartabilirler!?




  • LGS'nin bir mantığı, bir soru tarzı var. 

    Okumaya, anlamaya dayalı, çok büyük işlemler gerektirmeyen, bilgiyi kullanmaya yönelik sorulardan oluşuyor. Derste öğreneceğiniz bilgiyi günlük hayat durumunda, resim veya bir olay üzerinde uygulamanız bekleniyor.

    Keşke derslerde uygulamalı olarak bilgilerimizi farklı problem durumlarına uygulasak, üzerinde uzun uzun incelemeler yapsak... Esasında olması gerek bu. Ancak maalesef mevcut öğretim sistemimiz bu kadar gelişmedi. Bu nedenle bu ihtiyacı yardımcı kaynaklarla bol bol soru çözerek karşılamaya çalışıyoruz. İnanın bana, bu ihtiyacı gidermenizi hedefleyen piyasada yüzlerce kaynak var. Yüzlerce soru çeşidi ile farklı durumlarla yüzleştirileceksiniz.


  • Farklı kaynaklardan, farklı soru tarzları ile çalışın. 

    Farklı kaynaklardan farklı soru çeşitleri ile çalıştıkça fark edeceksiniz ki esasında hep aynı şeyler, sistem aynı, işlemler, yaklaşım tarzları aynı veya çok benzer. Bir süre sonra soruyu soranın kafasından düşünmeye başlayacaksınız. Bu nedenle bol soru çözmek işin bel kemiğini oluşturuyor. Mantığını kavramanızı, tarzı yakalamanızı, hız kazanmanızı sağlıyor. Zira sınavda en çok sorun yaşanan şey zaman oluyor.



  • İnancınızı ve enerjinizi düşüren kaynaklardan çalışmayı erteleyin ya da onları bırakın! 

    Kaynak bolluğu var evet, ama seçim yapmak da bir o kadar önemli. Özellikle kişisel seviyenizi tespit etmek ve size uygun seviyede kaynaktan başlamak önem arz ediyor. Bu işin en önemli kısmı yapabileceğinize olan inanç. Yukarıda da konuştuk sınavda her seviyeden soru var. Size yetecek net sayıları da ortada. Hedefinize ve seviyenize uygun kaynağı arayın.

    Size bir hatıramı kısaca anlatayım. Bir öğrencim hatalı kaynak seçimi sebebiyle mart ayı sonlarında matematikten 10-13 net aralığında idi. Kaynak değişimi yaptık. Seviyesi daha ortalama yayınlar seçtik. Bu öğrenci bulunduğu ilçede birinci oldu. Sınavın toplamında 1 boş çıkardı.



  • Mümkün olduğu kadar farklı yayınların denemelerine girin. 

    Deneme sınavlarının bazıları, size gerçek LGS seviyenizi göstermez. Kimisi kolay kalır, kimisi abartılıdır. İki ihtimalle de karşılaşacağınız bilinci ile mümkün olduğu kadar farklı yayınların denemelerine girin, farklı tarzlarla tanışın. Abartılı zorlukta veya kolaylıkta sınavlarla da vakit kaybetmeyin!




  • İyi öğrencilerden en çok duyulan cümle "Zamanım yetişmiyor!" 

    Zaman konusunda uygulanabilecek pek çok taktik var. Bu konuda öğretmenlerinizden pek çok tavsiye duyacaksınız. Uzun uzun ben de anlatmayacağım. Ancak ek olarak söyleyeceğim belki en önemli husus olarak şuna dikkat edin. Sınavda yapacağınız her şeyi evde çalışırken de yapın. Yani evde soru çözümü yaparken zaman tutun, süreli çalışın. Öyle TV karşısında, 10 soru 3 saatte değil, deneme sınavındaymış gibi soru çözün.


  • Soruları normal bir hızda baştan sona okuyun, acele etmeyin.

    Önce sonunu okuyup, sonra ortasını okumak,... falan gibi değişik şeylere gerek yok. En baştan, size uygun, mümkün olduğunca hızla, soruları okuyun. LGS sorularının pek çoğunda, sorunun hemen başında, o soruda kullanacağınız kural veya bilgi yer alır. Mutlaka göz atın. Zaten bildiğim şey deyip baştan sona okumayacaksanız da bir göz atın, yeter. Bilin ki, bu kısım sizin belleğinizde, o konuyu size çağrıştıracak, soruyu o konu ile sınırlandıracak, yani sizin işinizi ciddi anlamda kolaylaştıracaktır.



  • Sadece önemli şeylerin altını çizin.

    Okurken tüm kelimelerin altını çizmeyin. Altını çizerek okumak sizi yavaşlatır, gözünüz kalemden daha hızlı hareket eder.
    Altını çizmek demek, soruyu anlamak demek değildir. Altını çizmek sadece bir yöntemdir.

    Peki nelerin altını çizelim?
    Kavramların, vurgulanan özelliklerin, karşılaştırmaların altını çizin. Kare, paralelkenar, eşittir, büyüktür, en az, en çok, en büyük, özdeş, dik, ortak, birlikte, aynı anda,.. gibi anlam değiştiren kelimeleri vurgulayın. 

 

  • Anladığınızdan emin olmadan, yapacağınız işlemleri belirlemeden çözüme geçmeyin. 

    Soruyu anlamak en önemlisi. Çözemeyebilirsin, kuralı bilmiyor olabilirsin, konuyu görmemiş bile olabilirsin. Ancak matematikte bazı şeyler değişmez. Bir problemde yapacağın işlemler aynıdır. Ya toplarsın ya bölersin, ya çıkarır, ya çarpar, ya üssünü alırsın, kesir şeklinde yazarsın... gibi. Yani işlemler değişmez. Sayılar değişir. Bu nedenle yapacağın işlemleri en azından tarif edecek kadar soruyu anlamak gerekir. Bu noktaya gelmeden harekete geçersen, senden beklenenden daha farklı bir sonuca doğru sürüklenebilirsin. Soruyu anlamak için resimler çizmek, şemalar ve tablolar oluşturmak çok faydalı olur. Vakit kaybı olarak düşünmeyin. Anlamak, çözmenin yarısıdır.


  • Çözümünü bitirdiğinde, soruda istenen şeyi kontrol edin. 

    Bir çok yapılmış soru, sırf bu dikkatsizlik yüzünden kaybedilir. İstenen şeye dikkat etmek gerekir. LGS matematik müfredatında özellikle ilk konularda, bulunan cevap şıklarda yer almaması ile çok karşılaşılır. Çoğu zaman "yine yanlış yaptım" dedirtir insana. Dönüştürülmüş halleri, farklı şekilde yazılışları yer alır. Mesela cevabı 16 olan bir sorunun şıklarında 16 yoktur, 4x4 vardır, gibi... Buna dikkat edin.



  • Düzgün, tane tane, okunaklı yazın, kitapçığı güzel kullanın. 

    Sırf buna dikkat etmediği için zarar gören, hatalar yapan inanın çok öğrencim oldu. 6 yazıp 0 okuyan mı dersin, yazdığını okuyamayan mı dersin... İşlemleri tane tane yazın. Emin olun pek çok soruyu çözerken çeşitli hatalar yapacaksınız. Düzgün yazarsanız hatanızı kolay bulur, vakit kaybının ve dikkatsizliğin önüne geçmiş olursunuz.



  • Yapamadığınız soruları yeteri kadar uğraştıktan sonra mutlaka vakit kaybetmeden bir bilene sorun. 

    En önemli maddelerden birisi bu. Sorularınızı biriktirmeden sorun. Üzerinden zaman geçmeden halledin. Ama soruyla da yeteri kadar uğraşın. Yani kolaya kaçıp hemen sormayın. Gerekirse saatlerce uğraşın, defterinize bakın, benzer soruları inceleyin. Emin olun onlarca soru çözmeye bedel bir çalışma yapmış olursunuz.


  • Önemli veya güzel bulduğunuz soruları kaydedin. 

    Bir defter tutun. Önemli ve güzel soruları, ""bu çıkar" denen soruları kesin, defterinize yapıştırın. Arada bir açıp yeniden çözün. Tekrar etmiş olursunuz.



Bu maddeleri ve öğretmenleriniz diğer tavsiyelerini dikkatlice uygulamaya çalışın. Kendinize uygun çalışma tarzını yakalayıncaya kadar pes etmeyin.

Unutmayın; inancınız, sabrınız ve gayretiniz size bir sınavdan çok daha fazlasını kazandıracaktır. Hiç şüphesiz bu sınav, gireceğiniz ilk önemli sınav olacak. Diğer sınavlar için bir prova olacak, size deneyim kazandıracak. Bu sınavdan dersler çıkaracaksınız, hayallerinizdeki hayatınız ve mesleğiniz yolunda büyük adımlar atacaksınız. Sonuç ne olursa olsun!

Umarım hayallerinize ve hedeflerinize hayırlısıyla ulaşırsınız.

Bu içerik ©İşlem Atölyesi tarafından üretilmiştir.


Sonraki yazı Önceki yazı
1 yorum
  • İlkkan
    İlkkan 18 Temmuz 2022 21:23

    Teşekkürler

Yorum ekle!
Yorum url
başa