Başarılı İnsan

Başarı nedir?

Başarılı insanların özellikleri nelerdir?

Başarılı olmak için ne yapmalıyız?

Başarılı olmak için ne kadar çalışmalıyız?

Başarı nasıl sürekli hale getirilir?


Başarı nedir?

Başarı insanın, hayalini kurduğu sonuca ulaşmasının kendinde oluşturduğu etkidir.

Başarı, inanmış ve umudu olan olan insanların ulaşabileceği bir sonuçtur.

Başarı, herkesin hayalini kurduğu, pek az insanın ise tam anlamı ile ulaşabildiği bir duygudur.

İnsanın başarılı olabileceğine inanması, ona ulaşmanın ilk adımıdır. Başarı, çalışkan insanların kendiliğinden ulaştığı bir sonuçtur aslında.

Başarılı insanların parolası şudur. "Ben yapabilirim!"




Başarılı insanların özellikleri nelerdir?

Başarısını ispatlamış büyük insanların özelliklerini incelediğimizde, ortak özelliklerinin çok olduğunu görürüz. Bu özellikler daha çok farkındalık ve bilinç ile ilgilidir.

Dilerseniz başarılı ve başarısız insanların karakter özelliklerini maddeler halinde karşılaştırarak işe başlayalım:

Yukarıdaki özellikleri incelediğimizde, başarılı insanların, her şeyden önce iyi ve nitelikli bir insan olmayı benimsedikleri görülüyor. Yani başarı için öncelikle kendini tanımak, mevcut durumu kabullenmek, olması gerekenleri tespit etmek ve değişmek gerekiyor!

Değişime kendinden başlamak gerekiyor. Hayatını, başarılı insanların yaşam tarzına bakarak yeniden düzenlemek gerekiyor.

Hayat tarzını kamil manada bir insanın özellikleri ile donatmak, başarıya giden yolun ilk adımı!

Çoğu insan, zeki insanların başarılı olduğunu sanıyor. Halbuki zeki insanların başarısızlık hikayeleri, başarı hikayelerinden çok daha fazla. Çünkü zeki insanlar, zekalarına güveniyor. Bu da onu yarı yolda bırakıyor. 

Çok iyi ve güçlü bir araba var ama şoför acemi. Nerede gaza basmalı, nerede nasıl ilerlemeli bilmiyor. Bu şekilde yarış kazanılabilir mi?



Başarılı olmak için ne yapmalıyız?

Başarı yolunda şu adımları yerine getirmemiz, bizi hayalini kurduğumuz sonuca yaklaştıracaktır, başarılı bir insan yapacaktır:



1) Kendimizi iyi tanımalıyız.

Kişisel özelliklerimize uygun öğrenme yöntemini, çalışma yöntemini kullanmalıyız. Duygularımızı, beklentilerimizi, hayallerimizi, hedeflerimizi, üstün ve zayıf yönlerimizi keşfetmeye çalışmalıyız. Yaşadığı şehri, ara sokakları çok iyi bilen bir taksici, diğerlerinden daha avantajlıdır.



2) Yaptığımız işi iyi tanımalı ve gerektirdiklerini yapmalıyız.

Yaptığımız işi iyi tanımak, onu daha iyi yapmamızı sağlar. Bu da başarıyı getirir. Bir şeyi rastgele yapmak; gereksiz veya yetersiz çabaya sebep olur. 

Yemek yaparken doğru malzemeleri doğru sıra ile pişirmezseniz, ortaya kötü bir yemek çıkacaktır.

Bir kayığı kürekle hareket ettirebilirsiniz, yelkenle de, motorla da. Ancak hangisinin doğru yöntem olduğunu, şartlar belirler. Uzun mesafede motora yakıt dayanmaz, fırtınada yelken rüzgara dayanmaz. Sığ sularda ancak kürek çekmek işe yarar.




3) Başarısız sonuçları, başarılı olmanın doğal bir süreci olarak görmeliyiz.

İlk denemesinde başarılı olan insan pek nadirdir. Bir çok insan, başarıya ulaşırken sayısız başarısızlık yaşar. Ama yılmaz, başarısızlığı tecrübe ve kazanım olarak görür, dersler çıkarır, farklı yöntemler dener.

Anlatılır ki ampulün kaşifi Edison, 10000 denemede ampul için doğru teli buldu. Bu, 9999 başarısız sonuç anlamına geliyor. bir tek başarı için 9999 deneyim!



4) Tecrübelerimizi ve başkalarının tecrübelerini değerlendirmeliyiz.

Bir işe çabalarken, olumlu olumsuz tüm durumları belirli aralıklarla tahlil etmeliyiz. İyi yaptıklarımızı, kötü yaptıklarımızı, yetersizliklerimizi, güçlü yanlarımızı sürekli değerlendirmeli, çıkarımlarda bulunmalıyız. Ancak bu şekilde ustalaşırız.

Anlatılır ki bir adam ünlü ressam Picasso'dan kendisine bir resim yapmasını istemiş. Picasso, 5 dakikada resmi yapmış ve karşılığında 1000 dolar istemiş. Adam şaşırmış. "5 dakikada çizdiniz ve 1000 dolar mı istiyorsunuz?" Ressam cevap vermiş "Hayır, 40 yıl + 5 dakikada..."

Başka insanların da tecrübelerini dinlemeli, onların hatalarında da ders çıkarmalıyız. Önümüzde giden bir insanın basıp düştüğü çukurdan  ders alıp kaçamıyorsak, biz de düşeriz.



5) Eleştiriye açık olmalıyız.

Başkalarından da kendimiz hakkında değerlendirme ve eleştiri alabilmeliyiz. Dışardan bakan bir göz, bizim göremediklerimizi görebilir. Her yeri görsek de ensemizi göremeyiz, başka göz gerekir. Eleştirileri kabul etmek, bizi daha ileriye taşır.



6) Sebeplere ve sonuçlara takılmamalı, umudumuzu ve çabamızı korumalıyız.

Gerçek anlamda başarı içsel bir süreçtir. Sebeplere ve sonuçlara takılmaz.

Şartlar zor olsa da, pek çok kez başarısız olsa da, başarılı olacak insan hedefinden asla vazgeçmez.

Küçük bir bebekken, yürümeyi öğrenirken, defalarca kez düştünüz. Ama yürümekten vazgeçmediniz.

Başarılı insanların çoğu zor şartlar altında buna ulamıştır. Dünyayı değiştiren, halkını değiştiren liderlere bakarsanız, hepsinin yoklukla ve mücadele ile bunu yaptığını görürsünüz. Başarılı futbolcular, zemin ıslaktı, top sertti demezler! Sorunlar, iltifatlar, eleştiriler başarıyı hedefleyen insanları etkilemez.

Anlatılır ki dünyaca ünlü bilim insanı Einstein, 3 yaşına kadar konuşamadı. 9 yaşına kadar konuşma zorluğu yaşadı. Einstein'in kendi ağzından çıkan şu sözü durumu özetliyor:

"Sakın sana kötüsün diyenlere aldırma, bana da geri zekâlı dedileratomu parçalayıp ellerine verdim!"




Başarılı olmak için ne kadar çalışmalıyız?

Etrafımızdaki bazı insanlar, çok çalıştığı halde başaramamaktan yakınıyor! 

Bazıları, yeterince çalışamadığını söylüyor.

Bazıları dikkatini toplayamadığını, bazıları ise hayat koşullarının kötülüğünü öne sürüyor.

Evet geçerlilik payı olan sebepler bunlar, ancak hiç birisi gerçek sebep değil.

Peki gerçekten başarılı olmak için nasıl bir çalışma yapılmalı, nelere dikkat edilmeli?

Bunun için Verimli Çalışma Yöntemleri (yakında) konulu yazımızı okumanızı öneririm. Zira başarılı olmak için doğru şekilde çalışmak gerekir. 



Başarı nasıl sürekli hale getirilir?

Hızlı koşmak değil, kondisyonlu olmak yarışı kazandırır. Kaplumbağa, tavşanı doğru yöntemle geçebilir!

Anlık ve çok iş değil, istikrarlı iş iyi sonuca ulaştırır. Birkaç saat sıkılan tazyikli su, betonu delmez ama damla damla akan su, betonda günler sonunda koca bir çukur açabilir!

Zirveye ulaşmak çoğunlukla kolaydır. Ancak oraya doğru şekilde ulaşmak ve doğru şekilde durmak zordur. 

Bu nedenle başarıyı sürdürmek için, disiplini elden bırakmamalıyız. İyi sonuçla karşılaşınca "Ben oldum!" dememeli, kötü sonuçla karşılaşınca "Benden olmaz!" dememeliyiz.



Sonuç:

Tüm bu sözleri anlayıp, değerlendirdikten sonra bir kenara bırakalım.

Bakış açımızı değiştirelim bir daha bakalım:

Gerçek anlamda başarı, bu hayatta başarılı olmanın asıl gaye olmadığını anlamaktır.

Örneğin para kazanmak kolaydır. Ancak helal ve hak gözeterek kazanmak zordur. İnsan nasıl kazandıysa, öyle kaybeder. Nasıl çıktıysa, öyle iner. Her doğan ölür, her gelen, gider. 

Bizi gerçek manada başarıya ulaştıracak ve orada sürekli kılacak olan şey, başarının gelip geçici olduğunu anlamaktır. Başarı gelir, geçer. Asıl olan ona, hakettiği kadar değer vermektir. Bizi insan yapan değerleri korumaktır. 

Başarılı olma yolunda yakan, yıkan, çalan, çırpan; her şeyin sonunda bu şekilde elde edilen başarının bir anlam ifade etmediğini görecektir.

Yaşamak en büyük başarıdır. Doğru şekilde, insanca yaşamak!


Bu içerik ©İşlem Atölyesi tarafından üretilmiştir.
Sonraki yazı Önceki yazı
Henüz yorum yapılmamış
Yorum ekle!
Yorum url
başa