Gerçek Nedir?

Sizce gerçek nedir?

Gözümüzle gördüklerimiz mi?

Duyduklarımız mıdır?

Yaşadıklarımız, deneyimlerimiz, yaptıklarımız mıdır gerçek?

Bir şeye "gerçek" demek için o şeyin hangi özelliklere sahip olması gerekir? Bu özellikleri kim neye göre belirler?

Gerçeklik, inanç meselesi midir?

Evet, sorular çoğaltılabilir. Belki kulağa saçma geliyor da olabilir. Ancak şöyle bir "gerçek" var. Gerçeklik kavramı üzerine biraz yoğunlaşmak, birkaç soru üretmek bile, varsayımlarımız üzerine kurulu algılarımızın sarsılmasına neden olabiliyor. Hal böyle iken acaba gerçek sandıklarımız acaba ne kadar gerçek?

Şimdi aşağıdaki videoyu sonuna kadar izlemenizi teklif ediyorum:


Yukarıdaki enteresan deneyde kahramanımız kendine ait olduğunu sandığı eliyle tıpkı gerçekmiş gibi hisler yaşıyor. Bu ve benzeri deneylerin bize gösterdiği şu: Bizim gerçek dediğimiz durumlar, aslında onun zihnimizde oluşturduğu etkiden ileri geliyor. Yani ona gerçeklik ithafında bulunan biziz. Onu algılama şeklimize ve bizde oluşturduğu etkiye bağlı olarak, biz o olayı veya durumu gerçek olarak nitelendiriyoruz. Yani bunu yaparken bazı varsayımları parametre olarak kullanıyoruz.

Alevin üstünde yürüyen bir insanın ayağı yanar, Ayağı yanan insanın derisi kabarır, kızarır vs. Ama alevlerin üstünde yürüme ilmine sahip bir insan için aynı durum söz konusu değildir.

İnsan uçamaz bilgisini gerçek olarak kabul edersek, insanın o ilme sahip olarak uçabileceği gerçeğini de görebiliyoruz. Her yeni icat ve keşifle bu durum eskisinden daha farkı bir gerçekliğe bizi ulaştırıyor. Artık insan, oturduğu yerden, insansız hava araçları ile, gözünde VR gözlükler takılı uçabiliyor. Şimdi diyeceksiniz ki, hayır uçan bedeni değil! Peki insan bedenden ibaret mi? Beden uykuda iken gerçeğinden ayırt edemeyeceğiniz rüyalar gerçek değil mi? Yukarıda izlediğimiz deney bize bunu açıklıyor!

İnsanı insan yapan, ona gerçeklik algısını yaşatan, onun bilincidir. Yani gerçeklik bilinç ile ilgilidir. Bilim, gözlemcinin gözlemleme bilincinden ibarettir! O zaman kuantum fiziğinin de ifade ettiği hakikat ortaya çıkıyor. Eğer konu hala ilginizi çekiyorsa aşağıdaki deneyi sonuna kadar izlemenizi teklif ediyorum:

İzlediğimiz deneyde elektron, gözlemcinin varlığına göre farklı hareketlerde bulunuyor. Sanki izlendiğini biliyor gibi!

Einstein'ın izafiyet teorisinde, zamanın madde ile ilişkisi de konumuzla ilgili çarpıcı bir örnek. Zamanın etkisi, onu tecrübe eden insana veya maddeye göre değişkenlik gösterebiliyor.

Einstein'a "izafiyet teorisini kısaca nasıl anlatırsınız?" diye sorduklarında; "Elinizi bir dakikalığına sıcak bir fırının içine sokun, sanki bir saatmiş gibi gelir. Güzel bir kızla bir saat kadar zaman geçirin, bir dakikaymış gibi gelir. izafiyet budur." demiştir.

Son olarak, soğuktan donarak ölen denizcinin o meşhur hikayesini dinlemenizi teklif ediyorum:

Öleceğini sanarak gerçekten ölüm!

SONUÇ:

Tüm bu deneylerin hepimizde bıraktığı etki, çıkarımlarımız elbette göreceli olacaktır. Bende oluşturduklarını paylaşarak yazımı tamamlayacağım:

Gerçeklik bile bu kadar tartışma konusu oluyorken, insanların hayatı algılama şekli ve bakış açısı ne kadar farklı olacaktır!

İnsanları, bizim gibi düşünmedikleri için yargılamak, bizim baktığımız pencereden bakamadığı için ötekileştirmek ne kadar doğru?

Gençleri, onların "gerçeklikleri" çerçevesinde değil de, kendi "gerçekliklerimiz" çerçevesinde değerlendirmek ne kadar onlara faydalı olabilir?


İkinci ve önemli bir husus:

Hayat gördüklerimizden, duyduklarımızdan, akıl ettiğimizden çok daha fazlası! Akıl, gözlemlerini gerçek sanıyor. Ama her "gerçek", "hakikat" olmuyor! İşte zahir ve mana arasındaki fark bu pencereden daha iyi görünüyor.

Yaratılmış olan bu dünya düzeneğinde insan, "hakikat" ile "gerçeği" çoğunlukla karıştırıyor. İki alemin hangisinin gerçek olduğu tartışılabilir, ancak hakikat ortada! Hakikat, bu dünyanın sona ereceğini söylüyor.

Gözlemci ortadan kalkacak! Gözlemci ortadan kalkınca, acaba malum elektron nasıl hareket edecek?! Gerçekler nasıl değişecek?

Parametreler değişecek ve yepyeni bir gerçekliğe, günü gelince uyanacağız.



Bu içerik ©İşlem Atölyesi tarafından üretilmiştir.
Sonraki yazı Önceki yazı
Henüz yorum yapılmamış
Yorum ekle!
Yorum url
başa